Det pågår en maktkoncentration inom svensk kristenhet

När den tidigare ledare inom pingst FFs, Pelle Hörnmark, gjorde sig känd som en man som inte hade nån bestämd uppfattning om nånting alls, så var det många som trodde på ett lyft för rörelsen när han klev av ordförandeskapet och i ställer lämnade över till Daniel Alm. Och till skillnad mot Hörnmark säger han saker, en massa himla saker,  men som dessvärre är det allt annat än förankrat i det man inom väckelsekristna, karismatiker kallar för sann och äkta kristen tro.

Idag pågår det en maktkoncentration inom svensk kristenhet där kristna och övriga kyrkliga ledare från alla tänkbara och otänkbara håll nu försöker samlas under ett och samma tak. Men trots de uppenbara skillnader som skiljer de åt i fråga om den kristna trons doktriner, exempelvis när man tittar närmare på vad som skiljer katolsk mot protestant tro åt ser man tydligt på flertal punkter vad det är man inte är överens om. Men detta är inget som man idag tar någon som helst notis om. Varför?

Här vill jag påstå att det finns en rad av alla tänkbara möjligheter som det här beror på. En teori som inte låter allt för otrolig handlar om att i takt med att Sverige på senare i en allt högre grad har gått mot en utveckling där vårt land har blivit alltmer sekulariserat och som följd att det har blivit mer och mer avkristnat. Flertal samfund har haft en en så skriande brist på tillväxt i sina respektive församlingar att i stället för att sonika lägga ner de församlingar, och det händer det också, där det står fler tomma bänkrader än de som fyller dess plats så har man genom krystad lösning slagit ihop flertal samfund till ett. Equmeniakyrkan bildades 2011 av tre frikyrkosamfund, vilka bestod av Metodistkyrkan, Svenska baptistsamfundet, och Svenska Missionskyrkan.  Och plötsligt var man fler. Men var det inte i själva verket ett trixande med siffror och statistik fram och tillbaka?

Och så har vi då Evangeliska frikyrkan, EFK, där man slog ihop verksamheten mellan Örebromissionen och Helgelseförbundet.

Men nu går man ytterligare ett steg, sjumilakliv skulle man kunna kalla det när man försöker ena kyrkliga ledare inom ett och samma tak.

Det är då som Pingst ledare Daniel Alm,sticker ut hakan och drämmer till och förfasar sig det grövsta över det han kallar fundamentalism, vilket han anser var så farligt och så destruktivt att det skall bekämpas med all kraft. Bakom ryggen står Antje Jackelén och några andra, bl.a Livets ord pastor, Joakim Lundqvist och fnittrar förtjust.

Men vad detta i grund och botten handlar om så är det en samlad och mycket kraftfull attack mot den få skaran som fortfarande är och kallar sig bibeltroende och som håller upp Bibeln för vad den just är, Guds ord.

På ett sätt ska man måhända inte förundra sig över att det här kommer just nu, inte heller att kyrkliga ledare försöker jämka och dra åt samma håll, för i och med att tiderna är som dom är där det inte bara råder akut brist på starka andliga ledare, utan dessutom en kristenhet där det hela tiden förstärks vilken töcken av andlig dimma man befinner sig i,men när en blind leder en annan som är blind så faller de båda i gropen.

Men saken är den att oavsett hur mycket de än vill ge ett sken av att se så märkvärdiga ut i sin stundtals löjliga mundering och förmedla en bild av av andlig enhet,så drar de åt allt annat än samma håll, snarare liknar detta nån slags absurd teater än nåt annat.

Daniel Forslund skriver mycket bra.

Tyvärr är Alm ute och seglar här. Huruvida fundamentalism är ‘den sanna pingstväckelsens största fiender’ eller ej har utan tvekan att göra med vem man låter definiera fundamentalism. Detta har jag försökt påpeka personligen till Alm i en dialog jag hade med honom på facebook förra året.

Pingstledaren har utan tvekan köpt denna världens nidbild av evangelikal fundamentalism såsom något negativt, farligt och något som bör motarbetas med all kraft.

Den som söker världens acceptans och en karriär i den nya ekumeniken gör rätt i att rata fundamentalism. Faktum är att det är ett måste.

Men, den som förstår fundamentalismens ursprung och sanna mening, inser snart att fundamentalism inte är pingströrelsens största fiende, utan snarare tidiga pingströrelses drivkraft.

http://aletheia.se/2017/06/09/pingst-ffs-daniel-alm-har-fel-om-faran-med-fundamentalism/

 

Annonser

Författare:

Man kanske inte i sina bästa år, men ej heller i mina sämsta år. Sedan 2007 är jag gift med Kristina. Tillsammans har vi 4 vuxna barn, samt 8 barnbarn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s